دژ بابک ، بنا شده در بالای کوهی به بلندای ۲۳۰۰ متر، در نزدیک به سه‌ کیلومتری شهر کلیبرمی‌باشد. دژ در زمان ساسانیان ساخته شده و نام خود را از نام بابک خرمدین، رهبر رویارویی با تازندگان (مهاجمین) عرب تا سال ۸۹۳ میلادی، گرفته است این منطقه بین آذربایجان و اران، نزدیک به رود ارس قرار دارد.

پیش از این که به دروازه دژ برسیم از گذرگاهی می‌گذریم، این گذرگاه همچون دالانی است و تنها گنجایش گذشتن یک نفر را دارد و دو نفر به سختی از آن می‌توانند بگذرند. گذرگاه در فاصله دویست متری دروازه دژ و روبروی آن می‌باشد. آمدن هر تازه‌وارد سپاهی و غیره، کوهبانیه‌ها راکه در برج‌های دوسوی دروازه جای داشته‌اند را هشیار می‌کرده است. جایگاه کوهبانیه‌ها در بلندی است و بنابر این به هر چیز و هر کس چیرگی کامل داشته‌اند. این برج‌ها یکی مخروطی و دیگری مدور واستوانه‌ای از سنگ‌های تراشیده با ملاط ساروج استوار ساخته شده‌اند. باروها که از نوعی سنگ خارا ساخته شده تمام درزهای کوهستان را بسته است. برای نفوذ به درون بنا بایستی حتما از دروازه گذشت و از کوهستان راهی برای درون شدن، نیست. نزدیک شدن ابزار دژ کوب، منجنیق و آتش افکن به این دژ تقریباً ناشدنی بود.

بنای دژ که دو طبقه و سه طبقه است که پس از ورودی قرار گرفته است و پس از آن تالار اصلی وجود دارد که پیرامون آن را هفت اتاق فرا گرفته است، اتاق‌هایی که به تالار میانی راه دارند. در بخش شرقی دژ تاسیسات دیگری مرکب از اتاق‌ها و آب انبارها ساخته شده است. سقف آب انبارها با طاق جناغی و گهواره‌ای استوار شده‌اند. محوطه درونی آن‌ها نیز به وسیله گونه‌ای ساروج نفوذ ناپذیر گردیده و به هنگام زمستان از برف و باران پر شده و در تابستان و هنگام تنگناها و محاصره‌ها از آب آن‌ها بهره‌برداری می‌شد. در سمت شمال غربی دژ پلکان‌هایی سرتاسری بود است که اکنون ویران شده و بخش‌هایی از آن بیرون خاک است و تنها راه صعود به بخش‌های بلندتر بناست.

عکس: فرناز فتح اللهی

مطب: ویکی پدیا


موضوعات مرتبط: آثار تاریخی ، قلعه بابک ، ،
برچسب‌ها: قلعه بابک , کلیبر , بابک خرمدین ,

تاريخ : پنج شنبه 17 مهر 1393 | 20:36 | نویسنده : فرناز فتح اللهی |

 

قلعه قهقهه (کهندژ) در دهستان یافت از دهستان های بخش مرادلو و در نزدیک روستای کنچوبه و قره آغاج ، در فاصله 80 کیلومتری شمال مشکین شهر واقع شده است. این قلعه در ارتفاع تقریبی 1200 متر از سطح دریا، با دیوارهای بلند طبیعی و در میان صخره ها قرار دارد. دور تا دور قلعه پرتگاه خطرناک و عمودی شکل طبیعی قرار دارد که گویی صخره های آن به دست بشر پیرایش یافته است.
 وقایع و حوادثی که مورخین در مورد قلعه قهقهه ذکر کرده اند بیشتر مربوط به دوران صفویه است اما این بدان معنی نیست که قلعه در دوره صفویه ساخته شده است. طبق تحقیقات باستان شناسی به عمل آمده استقرار در این قلعه به دوران قبل از اسلام می رسد. اما در مورد بنای قلعه اختلاف نظر وجود دارد.
 از سال 1380 در جهت احیاء و مرمت قلعه گام های مؤثری برداشته شده که اصلاح مسیر صعود به قلعه و مرمت سر در ورودی آن از جمله این اقدامات اساسی و حفاظتی است. راه ورودی این قلعه از ضلع شمالی آن می باشد که به عنوان یک قلعه نظامی مطرح بوده است. در دو طرف دروازه ورودی ، دو برج قرار دارد. عرض در ورودی 5/2 متر است و از جنس سنگ و آجر با طاق هلالی شکل می باشد که هنوز هم پابرجاست. این قلعه محل زندانی شدن فرزندان شاه طهماسب صفوی از جمله اسماعیل میرزا بوده و شیخ احمد گیلانی نیز در این قلعه زندانی بوده است. وجود زندان صخره ای، آسیاب ، آب انبار و محل های دیده بانی از جمله ویژگیهای بارز این قلعه به شمار می رود.

 

درب ورودی زندان

 

 


موضوعات مرتبط: آثار تاریخی ، قلعه قهقهه ، ،
برچسب‌ها: متن:پانوساوالان , عکس:فرناز فتح اللهی ,

تاريخ : چهار شنبه 27 فروردين 1393 | 13:37 | نویسنده : فرناز فتح اللهی |

در فاصله هزاره دهم تا هزاره ششم قبل از میلاد در دوره نئولیتیک بعد از دوره های پارینه سنگی و میانه سنگی یک نوع بناهای سنگی بدست انسانهای آن زمان بوجود آمده که مشهور به سنگ افراشته ها ( استل ) است این سنگها را بصورت عمودی بیشتر دردامنه تپه ها ومحوطه های باز در دل خاک می نشاندند که سنگ افراشته های شهر یئری از این نوع هستند ارتفاع این سنگ افراشته ها بیش از سه متر می باشد در رویه بیشتر این سنگ افراشته ها که بصورت مونث و مذکر می باشد شکل انسانی که شمشیرش را حمایل کرده حجاری شده است این سنگ افراشته ها به تعداد زیاد درمحوطه شهر یئری (مشهور به مکتب اوشاقلاری در منطقه) پراکنده اند. این آثار تقریبا در شمال شرقی روستای ارجق کنار قره سو واقع گردیده است .

 

 


موضوعات مرتبط: آثار تاریخی ، شهر یئری ، ،
برچسب‌ها: شهر یئری , عکس:فرناز فتح اللهی ,

تاريخ : چهار شنبه 27 فروردين 1393 | 12:30 | نویسنده : فرناز فتح اللهی |
صفحه قبل 1 صفحه بعد
.: Weblog Themes By VatanSkin :.